Skip to main content

De Scrum Grandmaster

Door William van der Maas

Iedereen kent de Scrum Master, maar bestaat er ook zoiets als de Scrum Grandmaster? Iemand die excelleert in het Scrum Master vak en als inspiratiebron dient voor andere Scrum Masters. Iemand waarbij je misschien in de leer kunt gaan net zoals vroeger ambachtslieden ook in de leer gingen bij een grootmeester. En als deze Scrum Grandmaster al bestaat, hoe zou je hem of haar kunnen herkennen? Waar zou deze dan in uitblinken? Om die vraag te kunnen beantwoorden moet je eerst iets van een meetlat hebben. Maar naar welke aspecten kun je dan kijken? Dit zijn sowieso goede vragen. Want hoe trek je eigenlijk een nieuwe Scrum Master aan in je organisatie? Op welke onderdelen kun je een Scrum Master toetsen tijdens een intake?

In mijn zoektocht naar een geschikte meetlat stuitte ik al snel op het ACI’s Agile Coach Competency Framework​ uit 2011. Dit framework onderscheidt de acht competenties en coaching stances van een Agile Coach. In 2019 heeft Jonathan Kessel-Fell een waardevolle bijdrage geleverd en het framework verder uitgebouwd. Dit framework bestaat nu uit in totaal tien competenties en coaching stances. In een volgende blog leg ik uit hoe je dit framework kunt gebruiken. Voor nu hebben we genoeg aan de competenties en stances.

scrum grandmaster

 

Zoals je ziet bestaat dit framework uit de volgende tien competenties en stances:

  • Agile Lean: Kennis van Kanban, Scrum, XP, DevOps en Lean-Agile principes, alsook van Scaling frameworks zoals Less, SAFe en DA. Maar ook hoe je deze kennis als Scrum Master in de praktijk kunt inzetten.
  • Mindset & Behaviour: Als Scrum Master ben je een levend voorbeeld van Servant Leadership en leef je naar de waarden en principes die horen bij een Agile-mindset.
  • People and Influence: Hier komen de soft-skills om de hoek kijken. Een Scrum master weet wanneer hij of zij deze in welke situatie het beste in kan zetten. Bij deze competentie draait het om de vaardigheid om mensen of situaties positief te beïnvloeden en zo blijvende verandering te bewerkstelligen.
  • Coaching: Bij professionele coaching draait het om onpartijdig te zijn van het doel. Je gelooft in de mensen of in het team. Je werkt als coach met ze samen en helpt daarbij om problemen op te lossen door middel van hun eigen kennis en vaardigheden. Je zorgt er voor dat mensen en teams om je heen het beste in zichzelf naar boven laten komen.
  • Facilitating: Je helpt als Scrum Master teams met het faciliteren van verschillende activiteiten zoals bijvoorbeeld een retrospective of een Inspect & Adapt event. Hierbij ben je zelf onpartijdig. Je hebt dus van te voren geen vastgesteld verwacht resultaat.
  • Teaching: De vaardigheid van een Scrum Master om door middel van lesgeven kennis over te brengen op andere mensen. Denk hierbij aan het lesgeven over hoe een Sprint Planning werkt.
  • Mentoring: Ook bij deze competentie draait het om het overbrengen van kennis, alleen op een veel subtielere manier. Je gebruikt als Scrum Master bijvoorbeeld vaak de zin “In mijn ervaring… heb ik dit en dit geprobeerd”. Ook breng je deze kennis 1 op 1 over in plaats van op grote groepen mensen.
  • Technical Mastery: Ervaring in het organiseren van technische activiteiten op het gebied van bijvoorbeeld architecture, design, coding en test engineering en de daarbij behorende tooling. Deze kennis en vaardigheden kun je als Scrum Master gebruiken om kwaliteit standaarden te promoten. Deze technische ervaring strekt zich ook uit tot Scaling en DevOps.
  • Business Mastery: Vaardigheden in het toepassen van business strategy en change leadership om Agile en Lean als concurrentievoordeel in te zetten. Denk hierbij ook aan ervaring met technieken als Lean Start-up, design thinking, product innovatie, flow-based business process management en andere technieken die betrekking hebben op innovatie en samenwerking binnen de organisatie.
  • Tranformation Mastery: De vaardigheid om organisatieverandering en transformatie op gang te brengen. Denk hierbij ook aan verandering van cultuur, organisatiestructuur, transformation leadership, system thinking en andere gedragswetenschappen.

Voor het aantrekken van nieuwe Scrum Masters is deze lijst met competenties sowieso al heel waardevol. Zo heeft een organisatie die net begonnen is met het introduceren van Scrum waarschijnlijk veel meer behoefte aan een Scrum Master die goed is in het overbrengen van kennis en ervaring. Anderzijds heeft een organisatie die al langer scrumt waarschijnlijk behoefte aan een Scrum Master die de teams of zelfs de complete organisatie coacht en zo het beste in haar mensen naar boven haalt.

Nu rijst bij mij wederom de vraag: bestaat er dan een Scrum Grandmaster die op al deze gebieden uitblinkt? Of zou een Scrum Grandmaster juist op slechts 1 van deze competenties uitblinken en zo het voorbeeld kunnen zijn voor alle andere Scrum Masters?
In een reeks van korte blogs, interviews en video’s neem ik jullie mee in mijn zoektocht naar de Scrum Grandmaster en alles wat ik daarbij ontdek.
Wordt vervolgd…

Mocht je een keer met William willen sparren over dit, of een ander, onderwerp, dan kun je contact met hem opnemen, een e-mail sturen naar info@towson.nl of telefonisch contact met ons opnemen: 085 877 0180.

Vind je dit een nuttig artikel, dan is onze SAFe Advanced Scrum Master training zeker iets voor jou. Wil je meer weten over deze training, klik dan hier.

Marjorie is Officemanager bij Towson. "In mijn koninkrijk van kantoorbedrijvigheid regeer ik met een glimlach en post-its."

Kom met ons in gesprek

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op! Dit kan op nummer 085 877 0180 of vul het contactformulier in.