fbpx

Artificial Intelligence in een (scaled) agile omgeving: Lekker Belangrijk?!

Wanneer het gaat over Artificial Intelligence (AI) in onze (scaled)agile werkomgevingen, stuiten we vaak op vooroordelen. Aanvankelijk leek AI meer een gemakkelijke uitweg voor wie niet de moeite wil nemen diep in de materie te duiken. Maar de visie van Peter Turien (de stuwende kracht achter Towson) veranderde dramatisch na het bijwonen van enkele eye-openers. Is AI inderdaad alleen maar een handige tool, of is het de revolutionaire kracht die we over het hoofd zien?

Artificial Intelligence in Scaled Agile. Vooraanzicht van een Agile team staand voor een raampartij in een kantoorruimte. De ruiten zijn volgeplakt met gekleurde post-its. De jonge teamleden kijken naar de post-its die onderdeel zijn van het kanban-organisatieproces.
Artificial Intelligence in Scaled Agile

Van twijfel naar transformatie:

Een doorslaggevend moment kwam begin dit jaar tijdens de Towson inspiratiedag, aangedreven door een boeiende workshop van Capgemini Invent. Hier werd helder hoe AI kan dienen als een katalysator voor innovatie binnen onze processen. Wat eens leek op een “leuke extra” zonder veel substantie, werd plots een essentiële strategie om ideeën te verrijken en de uitvoering ervan te versnellen.

Doorbraak op de SAFe Summit 2024:

De bevestiging van dit nieuwe inzicht kwam met de SAFe Summit in Berlijn, waar de release van het “Artificial Intelligence in SAFe” visieartikel plaatsvond. Dit document onderstreept niet alleen het belang van AI maar biedt ook concrete handvatten voor de implementatie ervan in drie sleuteldomeinen:

De Augmented Workforce:

AI als hulpmiddel om het potentieel van teams te vergroten, specifiek gericht op rollen zoals Scrum Masters en Product Owners. Deze kunnen met AI efficiënter knelpunten identificeren en user stories uitbreiden.

AI-Enabled Solutions:

Hierbij wordt de optimalisatie van Agile Release Trains (ART’s) met AI belicht, een combinatie die zorgt voor een versnelling in het realiseren van projectwaarde.

Responsible AI:

Gericht op het gebruik van AI voor het formuleren van beleid en het maken van strategische beslissingen die de organisatie ten goede komen.

Wat begon als een sceptische kijk op AI is geëvolueerd naar een diep inzicht in haar cruciale rol. Laten we AI niet meer zien als een optioneel extraatje, maar als een onmisbare innovatieve kracht. Het is tijd om AI serieus te nemen en volledig te integreren in onze agile processen.

Ben je klaar om met AI jouw agile praktijken naar een hoger niveau te tillen? Bekijk onze Agile trainingen.

Artikel delen

Gerelateerde blogs

Pas op voor de ultieme superschurk in Agile transformaties

Pas op voor de ultieme superschurk in Agile transformaties

OKR’s (Objective/Key Results):

OKR’s (Objective/Key Results):

Geef betekenis aan Business Objectives en stuur op waarde

Geef betekenis aan Business Objectives en stuur op waarde

Teamontwikkeling met behulp van kernkwadranten

Teamontwikkeling met behulp van kernkwadranten