fbpx

Het draait allemaal om mindset!

Door onze consultant Orpheo Ormskerk

Je hoort het misschien vaker langskomen: “Mindset is everything!”.
Als agileconsultant en veranderaar kom ik deze quote zo vaak tegen dat ik hem zelf ook ben gaan gebruiken. Maar wat wordt hiermee bedoeld en hoe helpt het mij en mijn collega’s? Voordat ik hier verder op in ga, moet ik eerst een stelling innemen over wat “mindset” voor mij betekent.

Alles begint met een gedachte die voortkomt uit je manier van denken (mind). Onze denkpatronen zijn gevormd door hetgeen we op school/tijdens een studie geleerd hebben, dat wat we lezen, levensgebeurtenissen en werkervaringen. Al deze denkpatronen vermengen zich in het onderbewustzijn en manifesteren zich als diepgewortelde overtuigingen, houdingen, aannames en invloeden, je “mindset”.
Je mindset is de kern van alles, het zorgt voor je gedachten, bepaalt daardoor je acties, en beïnvloedt de uitkomsten van alles wat je doet in het leven.

Bij het begrip mindset kun je onderscheid maken in 2 soorten: een “Fixed mindset” en een “Growth mindset”. Bij een “Fixed mindset” wordt verondersteld dat je persoonlijke eigenschappen, je vaardigheden en je intelligentie vastliggen en niet kunnen worden veranderd. Een “Growth mindset” is het tegenovergestelde. Met de juiste inspanning, strategieën en door te leren, kun je wel degelijk je persoonlijke eigenschappen, intelligentie en vaardigheden veranderen.

Voorbeeldgedragingen van een “Fixed mindset” zijn:
· Deze persoon wil de top bereiken,
· Hij of zij wil zichzelf bewijzen,
· Of wil als de beste worden beschouwd.

Ondanks dat mensen met een Fixed mindset barsten van ambitie zijn het toch vaker de mensen met een “Growth mindset” die in hun carrière vaak aan de top komen, promotie maken of hogerop komen. Dit komt doordat hun groei is gebaseerd op een natuurlijke motivatie: ze zijn enthousiast over hun werk, en daardoor gericht op leren en verbeteren.

“Growth mindset” leiders laten vaak de volgende gedragingen zien:
· Hun verhalen gaan vaak over groei en ze zijn niet bang om te praten over wat hun tegenslagen waren. Daarnaast gebruiken zij voorbeelden van anderen om te laten zien hoe die zijn gegroeid en obstakels en tegenslagen hebben overwonnen.
· Ze ontvangen en geven graag feedback en zijn niet bang om te falen. Eigen falen of van anderen is slechts een obstakel of een uitdaging om te overwinnen en van te leren.
· Ze kijken niet alleen naar de feiten en statistieken, maar denken ook na over het proces. Daarom belonen ze zowel inspanningen, als resultaten.

Het is belangrijk te weten dat we allemaal een bepaald aspect van een Fixed mindset” persona hebben, of we het willen toegeven of niet.

Tot nu toe hebben we het alleen maar gehad over mindset op individueel niveau. Een organisatie kan echter ook een Growth mindset hebben. Een organisatie bestaat wellicht uit afdelingen en teams, en in die teams zitten weer mensen. Dus uiteindelijk zijn het de mensen die de organisatie vormen.
Door als leider een “Growth mindset” te laten zien, en de werknemers ruimte te geven om individueel te werken aan hun eigen groei, kan het collectief ervoor zorgen dat een organisatie herkend wordt als een organisatie waar ruimte voor groei is.

Hoe kan een “growth mindset” helpen?
Een “growth mindset” kan worden gebruikt om te navigeren door veranderingen of weerstand tegen verandering te overwinnen.

“Ik kan niet begrijpen waarom mensen zo bang zijn voor de nieuwe ideeën. Ik ben bang voor de oude.”
Citaat John Cage

Dit citaat geeft de juiste samenvatting van het onderwerp, verandering en “Growth mindset” weer. Veranderen wil zeggen bewegen naar, of starten met, iets nieuws.

Veel mensen met een “Fixed mindset” zullen de nadruk leggen op wat er verandert, wat ze verlaten, waar ze voor weglopen, in plaats van zich te concentreren op waar ze naartoe gaan. Daardoor zien ze onvoldoende wat de verandering kan brengen, en dat dat iets béters kan zijn. Benaderen vanuit een “Growth mindset” doe je als je inziet dat de verandering een overgang is, een leer- en groeiproces.

Als je iets hebt geïdentificeerd dat je zou willen veranderen of als er iets om je heen verandert, kan de “Growth mindset” je echt helpen de weerstand ertegen te overwinnen. Veranderen is voor iedereen moeilijk. De juiste focus op enkele van de positieve aspecten helpen je het te ervaren als een groeiproces. Sleutelvragen die je hierbij helpen zijn:
· Wat verandert er nu echt? In werkelijkheid maken we het soms groter dan het is.
· Wat verandert er voor mij door een verandering? De verandering zelf kan enorm zijn, maar wat is de impact op mijn dagelijkse werk? Wat zal er eigenlijk anders zijn door de verandering?
· Wat blijft hetzelfde? Dat is geweldig om te onthouden, vooral als veranderen moeilijk voor je is. Bedenk wat hetzelfde zal zijn.
· Wie wordt er geraakt en op welke manier? Deze verandering is misschien niet voor iedereen in gelijke mate van invloed.

Mensen met een “Growth mindset” gaan niet alleen goed om met verandering, maar verwelkomen deze zelfs:
1. Ze hebben heel veel vertrouwen: Zelfvertrouwen is altijd een winnende kwaliteit. De waarde ervan is nooit duidelijker dan bij het verwelkomen van verandering op de werkplek.
2. Ze houden van een uitdaging: ze kijken vaak uit naar spannende veranderingen op het werk.
3. Ze hebben aanpassingsvermogen: degenen die zich kunnen aanpassen, gaan goed om met veranderingen. Ze bieden weerstand om overweldigd of ontmoedigd te raken.
4. Ze hebben een goede balans tussen werk en privé: de meeste mensen die een gevoel van evenwicht in hun leven hebben, tussen het persoonlijke en het professionele, passen zich goed aan bij veranderingen. Het lijkt erop dat die werknemers die andere belangen hebben, buiten de werkplek, veel beter met veranderingen omgaan dan degenen die “getrouwd” zijn met hun baan.
5. Creativiteit: werknemers die van nature nieuwsgierig zijn, hebben de neiging om verandering te omarmen als een nieuw avontuur om kennis op te doen en hun inherente creativiteit aan te wakkeren.
6. Liefde voor samenwerking: degenen die graag met een team samenwerken om oplossingen te bereiken, gedijen vaak bij verandering.

Probeer je op deze kwaliteiten te concentreren en koester ze bij jezelf en je collega’s. Dan ben jij op weg naar de juiste mindset.

Welke mindset heb jij?
Beantwoord de volgende vragen. Lees elke uitspraak en beslis of je het ermee eens of oneens bent.
1. Je intelligentie is iets heel “basic van jou” dat je niet kan veranderen.
2. Je kunt nieuwe dingen leren, maar je kunt niet veranderen hoe intelligent je bent.
3. Ongeacht hoeveel intelligentie je hebt, je kunt het altijd een beetje veranderen.
4. Je kunt altijd substantieel veranderen hoe intelligent je bent.
5. Je bent een bepaald soort persoon, en er is niet veel dat kan worden gedaan om dat echt te veranderen.
6. Het maakt niet uit wat voor soort persoon je bent, je kunt altijd veranderen.
7. Je kunt dingen anders doen, maar de belangrijke delen van wie jij bent, kunnen echt niet worden gewijzigd.
8. Je kunt altijd fundamentele dingen veranderen over het soort persoon dat jij ben.

Vraag 1, 2, 5 en 7 zijn de “Fixed-mindset” vragen. Vragen 3, 4, 6 en 8 weerspiegelen de “Growth mindset”.

Artikel delen

Gerelateerde blogs

Pas op voor de ultieme superschurk in Agile transformaties

Pas op voor de ultieme superschurk in Agile transformaties

OKR’s (Objective/Key Results):

OKR’s (Objective/Key Results):

Geef betekenis aan Business Objectives en stuur op waarde

Geef betekenis aan Business Objectives en stuur op waarde

Teamontwikkeling met behulp van kernkwadranten

Teamontwikkeling met behulp van kernkwadranten