fbpx

Je wilt met meer Agile teams samenwerken

In organisaties ontstaat het Agile werken vaak wat ongestructureerd. Sommige delen van de organisatie werken in kleine Scrum teams. Andere delen hebben al teams die samen aan de ontwikkeling van een product werken, terwijl er ook nog delen van de organisatie producten en diensten realiseren op een waterval-georiënteerde methode. Dit noemen wij “ad-hoc” Agile. In deze fase ontdekken organisaties vaak wel al dat Agile werken zeker voordelen heeft, maar het grote effect wordt nog niet bereikt.

Deze organisaties, die zowel Agile als waterval werken in eenzelfde domein, werken in een zgn. Dual Operating model. Dit werkt initieel vaak goed omdat dan de focus vooral op de voordelen van het Agile werken ligt. Je ziet echter na enige tijd dat de belasting van op 2 manieren rapporteren, én het ontstaan van 2 verschillende verwachtingspatronen op rollen, én 2 manieren van governance, als onprettig wordt ervaren.

Transitie­strategie

Daarom is het belangrijk dat, op het moment dat organisaties ervoor kiezen om Agile te werken, er ook een heldere transitiestrategie wordt bepaald. Het doel is dat mensen zo kort mogelijk in een Dual Operating model werken zodat het effect en de voordelen van het Agile werken, zo snel mogelijk worden ervaren. 

Bij zo’n transformatie komt nogal wat kijken. Mensen van verschillende afdelingen komen bij elkaar in een (virtueel) team. Ze krijgen nieuwe rollen met nieuwe taken en verantwoordelijkheden in een dynamiek die nieuw is. Ondersteuning in een dergelijke transitie door mensen met ervaring op dit vlak is dan fijn. Gelukkig hebben wij binnen Towson deze ervaring al geruime tijd opgedaan bij diverse organisaties.

Towson helpt organisaties met de agile-transformatie

Onze transitie- en transformatiecoaches helpen bij het vormgeven en uitvoeren van de transitie. Wij weten hoe we partijen als HR, business en IT op een goede manier bij de transitie kunnen betrekken. Ook weten we hoe wij het Team of Teams (ook wel release train genoemd) effectief kunnen laten werken om de transitie duurzaam uit te voeren. Onder duurzaam verstaan wij in deze context dat de organisatie tijdens de transitie gewoon producten en diensten blijft realiseren terwijl mensen in de organisatie op een goede manier worden opgeleid en begeleid. Zo ontstaat er een organisatie waarin mensen graag willen blijven werken.

Wanneer wij transities begeleiden gaan wij uit van het door Lean omarmde Shu Ha Ri principe, waarbij we in de Shu fase zorgen dat iedereen de nieuwe manier van werken goed begrijpt. Hierbij helpt het om manieren van werken in te zetten die al goed beschreven zijn vanuit SAFe of LeSS. Omdat een manier van werken moet “werken voor de organisatie” en niet andersom, komt in de volgende (“Ri”) fase aan de orde wat er specifiek gemaakt moet worden om e.e.a. zo effectief mogelijk voor de organisatie te laten zijn. Een energiebedrijf is geen ministerie en ze zijn beide geen productiebedrijf, kortom: wat is nodig om succesvol te zijn in de specifieke markt.

Onze consultants vanuit Towson hebben de ervaring en zijn bovendien gecertificeerde SAFe en/of LeSS consultants. Hierdoor kunnen wij organisaties juist begeleiden met de implementatie van de nieuwe manier van werken. Daarnaast kunnen wij ze helpen met diverse trainingen waarbij we ook mensen mogen certificeren: denk hierbij naast de Scrum Master rollen ook aan de RTE rol en de Portfolio Managers rol.

Kom met ons in gesprek

Wil je eens een goed gesprek met ons voeren over hoe je op de meest effectieve manier Agile en Scrum werken in jouw organisatie kan opstarten? Neem dan contact met ons op! Dit kan op nummer 085 877 0180 of vul het contactformulier in.

trainingen / workshops voor jou

Training Eerstvolgende datum Prijs
DevOps training
Data n.n.b. € 985,- Meer info
Leading SAFe training
26 augustus 2024 - 27 augustus 2024 € 1.145,- Meer info
Product Owner / Product Manager training
2 september 2024 - 3 september 2024 € 1.145,- Meer info
SAFe Advanced Scrum Master training
9 september 2024 - 10 september 2024 € 1.145,- Meer info
Lean Portfolio Management training
5 augustus 2024 - 6 augustus 2024 € 1.675,- Meer info
Agile product Management training
23 september 2024 - 24 september 2024 € 1.675,- Meer info
SAFe Release Train Engineer training
Data n.n.b. € 1.675,- Meer info